خوشمزهترین شیرینیهای دنیا رو بشناس!
سلام به همه عاشقای شیرینی و دسرهای خوشمزه! امروز میخوایم بریم سراغ یه عالمه باقلوا که هر کدومشون با طعم و عطر خاص خودشون آدمو دیوونه میکنن. باقلوا یکی از اون شیرینیهای سنتیه که هر کشوری یه مدل خاصش رو داره و تو هر مهمونی و مناسبتی پیدا میشه. باقلواها معمولاً با لایههای نازک خمیر و پر از مغزهای مختلف مثل پسته، بادوم، گردو و کلی شیره خوشمزه درست میشن. تو این مقاله، قراره انواع مختلف باقلوا رو معرفی کنیم و یه نگاه بندازیم به طرز تهیهشون تو کشورهای مختلف. پس بزن بریم که قراره حسابی دهنت آب بیفته!
تاریخچه باقلوا
اول یه نگاهی بندازیم به تاریخچه باقلوا که بفهمیم اصلاً از کجا اومده. داستانها و روایتهای زیادی در مورد منشأ باقلوا هست، ولی بیشترشون میگن که باقلوا از ترکیه سرچشمه گرفته. ترکها ادعا میکنن که این شیرینی خوشمزه رو از دوران امپراتوری عثمانی دارن و به مرور زمان به کشورهای دیگه مثل ایران، کشورهای عربی، یونان و حتی اروپا راه پیدا کرده. باقلواها به مرور زمان با فرهنگ و سلیقههای مختلف ترکیب شدن و هر کشوری یه مدل خاصش رو درست کرد که به نوعی نماد اون کشور شده.
باقلوا استانبولی
اول از همه، بیاین باقلوا استانبولی رو بشناسیم که به جرأت میتونیم بگیم معروفترین باقلوای دنیاست. این باقلوا با لایههای نازک خمیر فیلو درست میشه و بین هر لایه یه عالمه کره میمالن که حسابی ترد و خوشمزه شه. توش هم پر از مغز پسته یا گردو میریزن و بعد از پخت، با شیره عسل یا شکر روش رو حسابی شیرین میکنن. این باقلواها معمولاً به شکل مستطیلی برش میخورن و با اون رنگ طلاییشون، هرکسی رو وسوسه میکنن که یه دونه بخوره.
همه چیز درباره بافلوا استانبولی
باقلوا ترکی
باقلواهای ترکی همونطور که از اسمشون پیداست، از ترکیه میان و تنوع خیلی زیادی دارن. البته یکی از معروفترینهاش همون باقلوا استانبولیه که تو بخش قبل گفتیم، ولی ترکیهایها کلی مدل دیگه هم دارن که هرکدومشون یه ویژگی خاص داره. مثلاً بعضیهاشون با مغز فندق درست میشن، بعضیهاشون کوچولو و گردن، و بعضیهاشون به شکل رول درست میشن. چیزی که باقلواهای ترکی رو متمایز میکنه، کره زیادیه که بین لایهها میزنن و باعث میشه تو دهن آب بشه.
باقلوا عربی
حالا بیاین یه نگاهی به باقلواهای عربی بندازیم. باقلواهای عربی که بیشتر تو کشورهایی مثل لبنان، سوریه، اردن و عراق پیدا میشن، یه کم با ترکیها فرق دارن. عربها معمولاً باقلواهاشون رو با خمیر کلفتتر درست میکنن و مغز بادوم و گردو بیشتر استفاده میکنن. یه چیز دیگه که تو باقلوای عربی زیاده، شیره شربتیه که روش میریزن. این شیره خیلی غلیظه و باعث میشه باقلواها حسابی شیرین و چسبناک باشن. بعضی وقتا هم با گلاب یا بهار نارنج شربت رو معطر میکنن که یه طعم خاص بهش میده.
باقلوا ایرانی
بیانصافیه اگه از باقلواهای ایرانی نگیم! باقلوا تو ایران هم حسابی طرفدار داره و تو هر شهری یه مدل خاص درست میکنن. معمولاً باقلواهای ایرانی تو جشنها و مهمونیها سرو میشن و بعضیاشون مثل باقلوای یزدی و قزوینی حتی به سوغات معروف اون شهر تبدیل شدن. باقلواهای ایرانی معمولاً با زعفرون و هل معطر میشن و یه طعم بینظیر دارن. بریم سراغ چندتا از معروفترین باقلواهای ایرانی:
باقلوا یزدی
خب، یکی از محبوبترین باقلواهای ایرانی، باقلوای یزدیه. این باقلوا معمولاً به شکل لوزی برش میخوره و با پسته و بادوم درست میشه. از اونجایی که یزدیها استاد شیرینیپزی هستن، باقلواهاشون هم یه طعم خاص دارن که فقط مخصوص خود یزده. این باقلواها با زعفرون، هل و گلاب معطر میشن و بعد از پخت، یه عالمه شیره زعفرونی روشون ریخته میشه. اصلاً محاله بری یزد و از این باقلواها نخری!
باقلوا تبریزی
باقلوا تبریزی هم یکی از اون خوشمزههایی که آدمو از این رو به اون رو میکنه. این باقلوا معمولاً با مغز گردو و پسته درست میشه و یه طعم خاص داره که تبریزیها عاشقشن. چیزی که باقلوای تبریزی رو خاص میکنه، اضافه کردن شربت زعفرونیه خاصش هست که یه طعم متمایز بهش میده. این باقلوا به شکل مثلثی درست میشه و وقتی بهش نگاه میکنی، انگار یه تیکه طلا جلوت گذاشتن!
باقلوا قزوینی
آخر سر رسیدیم به باقلوا قزوینی که به شیرینی خاص قزوین معروفه. این باقلوا با خمیر فیلو درست میشه و داخلش پر از مغز پسته و بادومه. چیزی که باقلوای قزوینی رو متمایز میکنه، استفاده از زعفرون و شربت هل و گلابه. این باقلواها دو مدل درست میشن؛ یا به شکل لوزی هستند و یا شکل گلی که داخلش پر از مغزهای بادوم و پسته هست. باقلواهای قزوین یه عطر و طعم بینظیر دارن که تو هر مهمونی قزوینی پیدا میشه.
لینک خرید باقلواهای قزوین
نکات مهم در تهیه باقلوا
حالا که کلی مدل باقلوا شناختیم، بهتره چند تا نکته هم در مورد درست کردن باقلوا بگیم. اگه دلتون میخواد خودتون تو خونه باقلوا درست کنین، حتماً این نکات رو رعایت کنین:
- استفاده از کره مرغوب: برای باقلواهای ترکی و استانبولی، استفاده از کره خوب خیلی مهمه. کره باعث میشه لایههای باقلوا ترد و خوشمزه بشن.
- خمیر فیلو رو نازک بگیرین: خمیر فیلو باید خیلی نازک باشه تا باقلواها ترد بشن. اگه خمیر فیلو ندارین، میتونین از خمیر یوفکا هم استفاده کنین که خیلی نازکه.
- مغزها رو تازه بگیرین: مغزهای تازه و خوشبو مثل پسته، بادوم و گردو طعم باقلوا رو خیلی بهتر میکنن. پس سعی کنین از مغزهای تازه و باکیفیت استفاده کنین.
- شیره رو به اندازه بریزین: شیره زیاد باعث میشه باقلواها خیلی چسبناک و شیرین بشن، پس حواستون باشه که شیره رو به اندازه بریزین.
- پخت با دمای مناسب: باقلوا باید تو دمای نسبتاً پایین پخته بشه تا همه لایهها به خوبی بپزن و ترد بشن.
آخرین لقمه
خب، حالا که کلی در مورد انواع باقلوا حرف زدیم، به نظر میرسه هر کسی باید باقلوای مورد علاقه خودش رو پیدا کنه! از باقلواهای استانبولی و ترکی گرفته تا باقلواهای خوشطعم ایرانی، هر کدوم یه ویژگی خاص دارن که باعث میشه دلت بخواد همهشون رو امتحان کنی. پس دفعه بعدی که هوس یه شیرینی خوشمزه کردی، حتماً یه نگاهی به این باقلواها بنداز. شاید حتی بخوای یه مدل جدید رو امتحان کنی. هرکدوم از این باقلواها نه فقط یه مزه خاص، بلکه یه تیکه از فرهنگ و سنت اون کشور رو هم با خودشون دارن. پس یه باقلوا فقط یه شیرینی نیست، بلکه یه سفر به دل تاریخ و طعمهای مختلفه!
حالا اگه باقلوا استانبولی با اون همه پسته و کره دلبره، یا باقلوا قزوینی با عطر زعفرون و هل و گلابش تو رو به وجد میاره، مهم اینه که باقلوا بخوری و لذت ببری.
تو مهمونیها، جشنها، دورهمیهای دوستانه یا حتی وقتی تنها میخوای یه عصرونه خاص داشته باشی، باقلوا همیشه یه انتخاب بینظیره.
دیگه وقتشه که بری دنبال بهترین باقلواهایی که میتونی پیدا کنی یا حتی دست به کار شی و خودت درست کنی. پس با هر گازی که از این شیرینیهای خوشمزه میزنی، یه عالمه عشق، تاریخ و فرهنگ رو هم مزه کن! نوش جونت!
بسیار خوب و کامل! همیشه عاشق باقلوا بودم ولی نمیدونستم اینقدر تنوع داره. مرسی از شما که این اطلاعات رو به اشتراک گذاشتید
کدوم نوع باقلوا برای افرادی که رژیم دارند مناسبتره؟ آیا باقلوایی هست که کالری کمتری داشته باشه؟
برای کسایی که رژیم دارن، انتخاب باقلوای کمکالری یه کم سخته چون کلاً باقلوا شیرینی پرکالریای هست. ولی میشه یه سری نکات رو رعایت کنید، مثلا باقلوای لوز سفارشی “شیرینی سنتی رضا” شکر کمتری نسبت به بقیه باقلواها داره.
یا باقلوا گل قزوین به نسبت باقلواهای ترکی و عربی و کلا سایر باقلواها، شیره خیلی کمتری داره.
اندازه باقلوا هم مهمه. باقلواهای کوچک کالری کمتری دارند.
در کل، اگه رژیم خاصی دارید ، بهتره با یه متخصص تغذیه هم صحبت کنید تا راهنماییهای دقیقتری بهتون بده.
آیا میتونید بگید کدوم نوع باقلوا از بقیه شیرینتره؟ من باقلوای خیلی شیرین رو دوست ندارم.
اگه باقلوای خیلی شیرین دوست نداری، معمولاً باقلوای ترکی نسبت به انواع دیگه شیرینی ملایمتری داره، چون بیشتر از پسته و کمتر شربت استفاده میکنن. باقلوای عربی معمولاً شربت بیشتری داره و شیرینتره. باقلوای ایرانی هم اغلب شیرینتر از ترکیه، ولی باز بستگی به نوعش داره. پیشنهاد میکنم باقلوای ترکی رو امتحان کنید، شاید با ذائقهتون بیشتر جور باشه!
آیا برای هر نوع باقلوا روش خاصی برای سرو کردن وجود داره؟ مثلاً با چای یا قهوه بهتره؟
بله، برای هر نوع باقلوا میتونید روشهای خاصی برای سرو کردن انتخاب کنید. به طور معمول، باقلوا رو با نوشیدنیهای گرم مثل چای یا قهوه سرو میکنن چون طعم شیرین باقلوا با تلخی قهوه یا ملایمت چای خیلی خوب هماهنگ میشه. برای باقلوای ترکی، مخصوصاً قهوه ترک گزینه محبوبیه، در حالی که باقلوای عربی و ایرانی معمولاً با چای سرو میشه. البته این بستگی به سلیقه شخصی هم داره و میتونید با هر نوشیدنی که دوست دارید امتحانش کنید!